Zdrowie jest dla nas numerem jeden, a teraz w okresie pandemii potrzebujemy odporności  jak nigdy.  Wraz z zaprzyjaźnionymi polskimi firmami, chcielibyśmy zaoferować Wam produkty wysokiej jakości, które zdecydowanie wpasowują się w dzisiejsze czasy.

W ofercie znajdziecie zakwasy ekologiczne z warzyw, kimchi czyli orientalne kiszonki, kombucha czyli eliksir młodości, masło klarowane, octy owocowe oraz dania obiadowe.

ZAMÓWIENIA

ZAMÓWIENIA ZBIERAMY W KAŻDĄ ŚRODĘ DO 14:00


JAK ZAMÓWIĆ PACZKĘ LUB POJEDYNCZY PRODUKT ?

1.Najpierw z naszej oferty „Delikatesy 2020” ( zielony link ) wybierz produkt/y, które Cię interesują.

 2.Napisz do nas maila z zamówieniem na coffee@strefabydgoszcz.com.pl 

 3.Odbierz maila z informacją dot. płatności.

4.Odbierz swój towar w Kawiarni Strefa w weekend.

SPRAWDŹ TUTAJ CAŁĄ NASZĄ OFERTĘ

Delikatesy 2020-2

ZAKWASY EKOLOGICZNE

Ekologiczne zakwasy to niepasteryzowane, żywe napoje probiotyczne, dające zdrowie, energię i siłę. Nastawiane według rodzinnej receptury.

Są bogate w witaminy z grupy A, C, B, E, żelazo, potas, wapń, kobalt i biotynę, a poza tym wspierają florę bakteryjną jelit. I, co niebagatelne, są smaczne.

Dlaczego warto pić zakwas z buraka?

-Poprawia odporność.

-Wspomaga proces tworzenia czerwonych krwinek.

-Odkwasza organizm, spowalnia procesy gnilne oraz pomaga w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu (wspiera pracę nerek).

-Wspomaga pracę wątroby.

Jak stosować zakwas w codziennej diecie?

Zaleca się systematyczne picie zakwasu na czczo, z rana. Możemy zacząć od niewielkiej ilości (50 ml), żeby oswoić organizm z żywymi szczepami „dobrych bakterii”, następnie zwiększamy dawkę i pijemy nawet szklankę dziennie. Możemy dodać zakwas do zupy, co genialnie podkreśli jej smak i kolor. Jednak w podgrzanej postaci traci działanie lecznicze i zmniejsza się jego wpływ na oczyszczanie krwi.

Składniki ekologiczne: buraki, woda, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, sól

Wartość odżywcza w 100 ml: wartość energetyczna 50 kJ/12 kcal, tłuszcz (w tym kwasy tłuszczowe nasycone) <0,1 g (<0,1 g), węglowodany (w tym cukry) 1,8 g (0,3 g), białko <0,4 g, sól 0,75 g

KIMCHI

Kimchi to tradycyjna koreańska kiszonka o wyrazistym aromacie i intensywnym smaku, składająca się z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Zazwyczaj jest to kapusta pekińska, rzepa albo ogórek.

Kimchi stanowi bardzo bogate źródło bakterii kwasu mlekowego, typu lactobacillus, błonnika, witamin (A, B1, B2, C) oraz wapnia i żelaza. Uznane jest przez specjalistów za jedną z najzdrowszych potraw na świecie, a tradycyjny proces przygotowywania i dzielenia się kimchi został wpisany na Listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego Ludzkości.

Dlaczego warto jeść kimchi?

Posiada silne działanie probiotyczne, ma zdolność przywracania prawidłowej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego (wskazane po antybiotykoterapii, chemioterapii i radioterapii).

Jest skutecznym środkiem wspomagającym walkę z pasożytami i przerostem drożdży w organizmie. Jako najbogatsze źródło glukozynolanów (hamują rozwój komórek rakowych) jest wskazane w diecie przeciwnowotworowej. Reguluje metabolizm, wzmacnia wydzielanie soków trawiennych, wspomaga układ krążenia.

Jak jeść kimchi?

Może być samodzielnym daniem lub stanowić składnik wielu potraw. W Korei podaje się je praktycznie do każdego posiłku, jako prozdrowotną przystawkę. W takiej wersji surowej i niepodgrzanej zawiera najwięcej witamin. Sprawdzi się także jako baza do zupy kim chi jjigae, wkład do omletów, naleśników, gołąbków i gulaszy. Polecamy dodać kimchi do sałatki ze szpinakiem, mango oraz orzechami. Przepyszna jest kanapka z humusem, kimchi i awokado.

KOMBUCHA

Kombucha to pradawny, domowy środek leczniczy.

Jest to naturalny napój probiotyczny na bazie fermentowanej herbaty z tzw. „japońskim grzybem herbacianym”.

Jest polecany w codziennej diecie jako źródło kwasów organicznych podobnie jak naturalny ocet jabłkowy.

Ma przyjemny kwaskowaty smak i jest lekko musujący.

Najlepiej smakuje schłodzony.

KUCHNIE ŚWIATA W SŁOIKACH

W słoikach zamykamy dla Was podróże kulinarne z całego świata. Stawiamy na wyjątkowe przyprawy i warzywa ekologiczne. Nasi dostawcy to pasjonaci upraw i handlu, dlatego dajemy Wam to co najlepsze. Nasze dania są w 100% roślinne, bez glutenu i laktozy. Opisujemy rzetelnie każdy szczegół na etykietach wraz z odręcznie dorysowanym sercem. Skosztujcie raz a pewnie spotkamy się ponownie.

W ofercie znajdziecie różnego rodzaju dania obiadowe takie jak zupy, curry, pęczotto, masala, burrito i wiele innych.

Na zdjęciu – wyjątkowe łagodne tajskie danie na bazie kremu z papryki czerwonej z dodatkiem nerkowców, dyni i mango.

Wspaniały smak Tajlandii idealny z jaśminowym ryżem, smażonymi boczniakami i świeżą kolendrą. Polecany dla młodzieży.

Składniki ekologiczne: papryka, cieciorka, nerkowce, dynia, mango, cukinia, marchew, groszek, olej słonecznikowy, sól, zioła,

Sprawdź naszą całą ofertę z daniami domowymi.

MASŁO GHEE

Masło sklarowane ghee może być szeroko wykorzystywane w kuchni – wydobywa głęboki smak potraw, podkreśla aromaty przypraw, łączy smaki w daniach.

  • do smażenia – nie przypala się,
  • do gotowania – do zup, duszenia warzyw i mięs, podgrzewania,
  • do pieczenia – zamiast niezdrowej margaryny,
  • na kanapkę – zamiast zwykłego masła.

Masło sklarowane ghee wykorzystywane jest także w kosmetyce – dzięki swoim niesamowitym właściwościom stosuje się je w masażach, maskach na skórę i włosy, do oczyszczania, jako krem.

 Charakterystyka

  • Ghee to tradycyjna indyjska receptura wytwarzania masła,
  • jest przez nas wyrabiane metodą tradycyjną, klarujemy je od 8 do 12 h (zależnie od pory roku, czyli od tego, co jedzą nasze krowy – trawę czy siano),
  • ghee pochodzi z rejonów bieszczadzkich z mleka polskich krów,
  • nie zawiera glutenu, kazeiny i laktozy – jest dobrą alternatywą dla osób z ich nietolerancją,
  • nie przypala się, ma wysoki punkt dymienia – 260 C⁰,
  • może być spożywane przez kobiety w ciąży i karmiące,
  • to w 100% tłuszcz mleczny,
  • zawiera witaminy A,D, E, K,
  • nie zawiera złego cholesterolu,
  • nie zawiera konserwantów, zagęstników, barwników.

Cechy

  • ma strukturę lipoidalną – jest przyswajane przez komórki ciała,
  • jest dobrym transporterem witamin, i mikroelementów przez ścianki komórki do jej środka,
  • oczyszcza układ pokarmowy i poprawia trawienie,
  • używane do kąpieli – nawilża ciało,
  • wzmacnia i poprawia wzrok – kuracje oczyszczające i tzw. kąpiele oczu w maśle ghee,
  • ochrania śluzówkę żołądka,
  • rozpuszcza toksyny i złogi w ciele,
  • wzmacnia system odpornościowy,
  • działa pozytywnie na połączenia neuronowe,
  • poprawia pracę mózgu.